Home

A Szent Mihály kápolnában énekelt a Szent Imre Kórus


2009. szeptember 27-én, vasárnap a Szent Mihály kápolnában énekelt a búcsúi misén a Szent Imre Kórus. Csodálatosan szép időben, hihetetlenül gyönyörű környezetben ünnepeltünk ezen a napon.

Deák Ákos Ervin címzetes espereshez, Gyenesdiás plébánosához tartozik ez a kis kápolna. Köszönjük Deák Ákos Atya meghívását, kedvességét és szeretetét, amellyel fogadott bennünket. Nagy érdeklődéssel hallgattuk prédikációját, mely sok ismerettel gyarapított bennünket az arkangyalokról. Feledhetetlen napot szerzett ez a meghívás valamennyiünknek!

A szentmise után fogyasztott finom pogácsa és perec készítőjéről sem szeretnénk elfeledkezni, köszönjük munkáját és receptjét!

M.N. Mária

sztMihaly1.JPG

sztMihaly2.JPG

sztMihaly3.JPG

sztMihaly4.JPG

sztMihaly5.JPG

sztMihaly6.JPG

sztMihaly7.JPG

sztMihaly8.JPG

sztMihaly9.JPG

sztMihaly10.JPG

sztMihaly11.JPG

sztMihaly12.JPG

Szeretném ismertetni, mit is olvashatunk a Szent Mihály Kápolnáról az Interneten:

"A vonyarcvashegyi Szent Mihály kápolna hazánk egyetlen halászkápolnája. Az épület mellett egy régi temetőhely található. A műemlék jellegű épület környékéről gyönyörű kilátás nyílik a Keszthelyi hegységre és a Balatonra, a keszthelyi öböltől a berényi partokig, de csodálatos a kilátás a "tanúhegyekre" Szigligettől Badacsonyig.

E táj csodálatos szépsége, a kápolna és legendája sok írót és költőt megihletett. Szeghalmy Gyula (1939) szép gondolatai mindent elmondanak Vonyarcvashegy gyöngyszeméről.
"A tetőre parányi templomot emelt a kegyelet. Hálás és kedves volt ide emelni a magányba. Ide a tetőre, hogy őrszemével végignézzen a tó felületén, hogy harangszóval innen üdvözölje a hajnalt, az alkonyt, a fényes csillagszemekkel kivert ég éjszakáját, és a vihar előtt innen intse a parti halászokat, vigyázzatok, támadóban a vihar!"

A dolomit kápolnadombon lévő középkori vár alapjaira épülhetett rá 1622-ben a Szent Mihály tiszteletére szentelt kápolna, amelyhez halászok csodás megmenekülésének a története kötődik. A hagyomány szerint 1739 telén 46 halász dolgozott a Balaton jegén, s közben rianás keletkezett. A jégtábla elszabadult - rajta a halászokkal. A jéghideg vízben csak pár percig maradhatott volna életben az ember, tehát kiúszásról szó sem lehetett. A biztos haláltól az mentette meg a halászokat, hogy megfordult a szél, és a part felé sodorta a jégtáblát. A megmenekült halászok fogadalmat tettek, hogy kápolnát építenek a dombtetőn. De valószínűleg csak átépítésről lehetett szó, hiszen akkor már régen állt a Szent Mihály-kápolna. A halászok csodálatos menekülését örökítette meg a kápolnában az egyik oltárkép, de ezt 1964-ben ellopták. Ezt követően Udvardi Erzsébet ismét megfestette a menekülést. A kápolna közelében emlékhelyet alakítottak ki, itt látható Németh János kerámiája, amely szintén a halászok megmenekülését jeleníti meg. " Jó szívvel ajánlom mindenkinek, hogy keresse fel a Szent Mihály Kápolnát, feledhetetlen élményben lesz része!
M N Mária

Copyright © 2007 by JAlbum - Web photo album generator

http://jalbum.net

All rights reserved