Zenei áhítat Szent Cecília napján,

nov. 22-én a felsővárosi templomban 18 óra 30 perckor

a Máltai Szeretetszolgálat Nagykanizsai Csoportja javára

 

Krisztus után 545 óta minden év november 22-én a Tizennégy Segítő Szent csoportjába tartozó Szent Cecília mennyei születésnapját ünnepeljük. Nevét már a 6. században fölvették a szentmise római kánonjába és a nép széleskörű tiszteletének köszönhetően ott is maradt.

A költői legenda szerint mivel nem áldozott Jupiter oszlopa előtt, halál várt rá.


"Cecíliát egy túlhevített gőzfürdőbe zárják, de ő túléli a gyilkossági kísérletet. Ezután kard általi halálra ítélik, de a hóhér háromszori sújtással sem tudja levágni a fejét. Cecília napokig szenved, de mély hitével a legelesettebb állapotában is lelkek sokaságát téríti meg Istenhez. Először a katakombákba helyezik el holttestét, majd a tiszteletére emelt templomba viszik földi maradványait a 4. században. 1599-ben, amikor felnyitják sírját, épségben találják a fiatal vértanú testét. Maderno, a kor híres szobrásza is jelen van az eseményen és mély megrendüléssel formázza meg márványból a szent figuráját. Mintha mély, gyermeki álmát aludná, úgy fekszik Cecília a jobb oldalára dőlve, karját hosszan kinyújtva. Nyakán három tátongó vágás hirdeti, hogy nem természetes halállal halt meg. Kéztartása - bal kezén egy, jobb kezén három ujját kitárva - a három személyű egy Istenről üzen a világnak. A legenda szerint Pascalis pápa ebben a testhelyzetben találta meg Cecíliát, miután a szűz látomásban maga mutatta meg neki, hol van a sírja a katakombában."( Új ember 2004. V. évf. 11.sz.)

 

 

   

2007. november 22-én zenei áhítat lesz templomunkban. Szeretnénk méltón emlékezni a szent zene védőszentjére és felhívni a figyelmet az egyházi zenének gyönyörű, egyetemes és művészi repertoárjára. Egyúttal támogatni szeretnénk a Máltai Szeretetszolgálat nagykanizsai csoportját.


A részletes program ITT MEGTEKINTHETŐ

A Kanizsa Újság szept. 27-i számában megjelent egy írás Horváth Attila tollából, melyben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportjának vezetőjével, Kovács Lászlóval készült interjú olvasható. Ez ismét ráirányította figyelmünket, hogy mekkora szükség van a pénzbeli támogatásra. Bízunk benne, hogy egy kicsit mi is segíteni tudunk a Szeretetszolgálatnak, mert a hajléktalanok száma nem csökken, fűteni is kellene már.